Wat is nu eigenlijk groene energie en welke soorten groene energie zijn er? Groene energie is de verzamelnaam voor alle duurzaam opgewekte energiesoorten. Groene energie kunnen we dus ook wel duurzame energie noemen. Is alle groene energie goed voor het milieu? Nee, maar groene energie is wel minder slecht voor ons milieu. Wilt u weten of u goedkoper uit bent met groene energie? Gebruik de energievergelijker!
DIRECT VERGELIJKEN

Welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten groene energie. Wij zetten ze graag op een rijtje!

  • Zonne-energie
  • Windenergie
  • Waterkrachtenergie
  • Bio-energie
  • Geothermische energie
  • Groene energie – Zonne-energie

Met zonnepanelen kunnen we zonlicht omzetten naar stroom. Die stroom kunnen we gebruiken als aanvulling op onze energiebehoeften. Op dit moment wordt zonne-energie steeds populairder. Door dalende prijzen van zonnepanelen en verbeteringen van het rendement van zonnepanelen komt deze vorm van energie opwekken steeds meer in opmars. Ook particulieren gebruiken steeds vaker zonne-energie. het verwarmen van water met zonnecollectoren is ook een vorm van duurzame energie.

Windenergie

We kunnen steeds meer windmolens zien in ons landschap. Windmolens zijn ideaal om stroom op te wekken.Met name windmolens op zee worden steeds populairder. Voor thuis gebruik zijn windmolens nog niet echt geschikt. Echter, er zijn uitzonderingen en er wordt hard gewerkt aan de verbeteringen voor windmolens en windturbines voor thuisgebruik.

Waterkracht

Ook de beweging van water is prima geschikt voor het opwekken van groene energie. In waterkrachtcentrales en stuwmeren kan eenvoudig stroom worden opgewekt. Ook getijden stromen kunnen we gebruiken voor het opwekken van duurzame energie.

Bio-energie

Door biomassa te vergassen,vergisten of te verbranden kunnen we warmte gebruiken voor het verwarmen van zaken. Ook kunnen we de warmte die daarbij vrijkomt gebruiken voor het opwekken van stroom. Naast biomassa vallen groene brandstoffen ook onder duurzame energie.

Geothermische energie

Dit is een techniek waarbij aardwarmte en bodemwarmte wordt gebruikt voor het verwarmen van zaken. Ook kunnen warmte en koude ondergronds worden opgeslagen om later te koelen of te verwarmen. Deze techniek wordt al veel gebruikt in de kassenbouw.